Καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι της Σύμης, η εικόνα που αντικρίζεις είναι απρόσμενη. Νεοκλασικά σπίτια βαμμένα σε έντονα, ζεστά χρώματα χτισμένα αμφιθεατρικά στους γύρω λόφους δίνουν την εντύπωση ότι έχεις μπροστά σου μια καρτ-ποστάλ. Ο νεοκλασσικός οικισμός προδίδει το ένδοξο παρελθόν της Σύμης, τότε που το νησί γνώριζε μεγάλη άνθηση ως πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου και το μεγαλύτερο σπογγαλιευτικό κέντρο του ελλαδικού χώρου.

Ανάμεσα στη Ρόδο και στα παράλια της Μικράς Ασίας, το ακριτικό νησάκι των περίπου 2.600 κατοίκων, το καλοκαίρι προσελκύει κόσμο που συνήθως αποφεύγει τους μαζικούς προορισμούς. Κοσμοπολίτικη και παραδοσιακή μαζί, η Σύμη κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί τουρίστες που εκτιμούν τη ρετρό ομορφιά της.

Όλη η Σύμη είναι ένα αξιοθέατο. Δύο πράγματα που σίγουρα θα δείτε καθώς δεσπόζουν στο λιμάνι του νησιού είναι ο Πύργος του Ρολογιού στην είσοδο του και το Μιχαλάκι, το μπρούτζινο άγαλμα του μικρού ψαρά που φιλοτέχνησε ο διάσημος ντόπιος γλύπτης Κώστας Βαλσάμης. Επιπλέον στον Γιαλό μπορείτε να επισκεφθείτε το Κάστρο των Ιπποτών, το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης και τον Άγιο Ιωάννη, τη Μητρόπολη του νησιού, με το θαυμάσιο βοτσαλωτό προαύλιο και το πέτρινο καμπαναριό.

Στο Καλντερίμι, στο λιθόκτιστο γεφυράκι που ενώνει τις δύο πλευρές του οικισμού πάνω από το νερό και που οι ντόπιοι το λένε και Γεφύρι της Αγάπης, βρίσκεται μαζεμένη όλη η καλοκαιρινή ζωή, με ταβερνάκια που μοσχομυρίζουν συμιακό γαριδάκι και φρέσκο ψάρι, μπαράκια με ωραίες μουσικές, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία που στεγάζονται σε διατηρητέα.

Μην μείνετε μόνο στον Γιαλό, αξίζει τον κόπο να ανηφορίσετε τα 500 σκαλοπάτια της Καλής Στράτας. Είναι ο παλιός εμπορικός δρόμος και οδηγεί στη Χώρα ή Ανω Σύμη που είναι το άλλο μισό της πρωτεύουσας. Ο οικισμός είναι παλιότερος από αυτόν του λιμανιού κι εδώ βρίσκονται μερικά ξενοδοχεία αλλά κυρίως τα σπίτια των περισσότερων κατοίκων.

Κατά τη διαμονή σας στο νησί θα βολτάρετε και στους γύρω οικισμούς, που δεν είναι λιγότερο γραφικοί από τη Χώρα. Θα πάτε, λοιπόν, στον Εμπορειό (ή Νημπόριο) που είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού, στο Πέδι, ένα γραφικό, μικρό λιμανάκι 2χλμ. από τη Χώρα, αλλά και στον οικισμό Πανορμίτη, στη νότια άκρη του νησιού, χτισμένος σε ένα αμμουδερό κλειστό όρμο. Εκεί μπορείτε να προσκυνήσετε στο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το αγαπημένο των Συμιανών, αλλά και στο Μοναστήρι του Άρχοντα Μιχαήλ του Πανορμίτη, με το εντυπωσιακό καμπαναριό.
Που να κολυμπήσετε:

Στην πολυσύχναστη και οργανωμένη αμμουδιά της Αγίας Μαρίνας θα φτάσετε από τη θάλασσα ή με τα πόδια από το Πέδι. Στο εκκλησάκι που βλέπετε στο νησάκι του κόλπου γίνονται οι «ρομαντικοί» γάμοι του νησιού.

Δημοφιλέστερη παραλία του νησιού είναι η Νος, γύρω στο ένα τέταρτο περίπατος προς τα δυτικά. Βρίσκεται στον μικρό οικισμό του Νημπορειού και είναι μια οργανωμένη, πολύ δημοφιλής παραλία με κόσμο που την προτιμάει για τα πεύκα, τις ξαπλώστρες και το ταβερνάκι που στρώνει τα τραπέζια του στην όμορφη αμμουδιά.

Η πρόσβαση στη λιγότερο “οικογενειακή” Νανού είναι πιο εύκολη με το βαρκάκι. Με τα μεγάλα βότσαλα, το ολόλευκο εκκλησάκι και τα μεγάλα δένδρα, που σας προσφέρουν τη σκιά τους, και ένα βυθό ιδανικό για καταδύσεις, αποτελεί μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

Στην απάνεμη Μαραθούντα, ένα στενό όρμο με πεντακάθαρα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά θα πάτε οδικώς και εκεί διατίθενται ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ στο γραφικό ταβερνάκι μπορείτε να απολαύσετε το ουζάκι σας.

Στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα, από την ομώνυμη εκκλησία που δεσπόζει σε απόκρημνο βράχο, θα βρείτε την καλύτερη αμμουδιά του νησιού. Οι απανταχού αναρριχητές, σημειώστε ότι μπορείτε να αναρριχηθείτε σε κάθετο βράχο 350 μ. με υπέροχη θέα!

Στο Νημπορειό, (15 ‘ με τα πόδια από το λιμάνι της Σύμης) μπορείτε να βρείτε μεγάλη παραλία με βότσαλο, ενώ στον Άγιο Νικόλαο, μια αμμουδερή παραλία με δέντρα είναι προσβάσιμη με τα πόδια από το Πέδι ή με καΐκι.

Όρμος του Πανορμίτη, ένας μικρός και απάνεμος όρμος είναι ιδανικός για κολύμπι σε συνδυασμό με εκδρομή στην ομώνυμη Μονή.

Η παραλία Μαρόνι, μια πολύ γραφική παραλία δυτικά της Σύμης όπου τα έλατα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και τα νερά είναι καταπράσινα. Σε αυτό το σημείο η στεριά στενεύει δημιουργώντας ένα νησάκι πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι.

Γνωρίστε τη Συμιακή κουζίνα:

Το πασίγνωστο συμιακό γαριδάκι, η γαρίδα πολύ μικρού μεγέθους που ζει στη θάλασσα του νησιού, είναι αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής στην κουζίνα της Σύμης. Μην αγνοήσετε όμως και τα υπόλοιπα εδέσματα κυρίως θαλασσινά και οστρακοειδή που σερβίρουν στα ταβερνάκια του νησιού. Επίσης μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μαι πολύ ξεχωριστή σπεσιαλιτέ τη γαελόπιτα, γνωστή και ως αθερινόπιτα.

Από γλυκά, ξεχωρίζουν τα συμιακά ακούμια, που θυμίζουν πολύ τους λουκουμάδες και επίσης για την επιστροφή στην πόλη ψωνίστε κουλούρια, παξιμάδια, σφουγγάρια, αρωματικά φυτά και παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη από τα μαγαζάκια του νησιού.

Το νησί είναι γεμάτο ταβερνάκια και ουζερί που σερβίρουν κυρίως φρέσκο ψάρι. Στον «Θόλο», στον Παλιό Μόλο,θα βρείτε τοπικά εδέσματα, όπως τα ρεβίθια με μανιτάρια και άνηθο και τους λαχανοντολμάδες με φάβα. Στη «Μαραθούντα» με τα τραπεζάκια πάνω στην παραλία, σερβίρετε και ψάρι και κρέας, αλλά αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι οι ψαροκεφτέδες. Για πιο κυριλέ καταστάσεις επισκεφθείτε τη «Μυλόπετρα» στον Γιαλό, ενώ για σπιτικό φαγητό περάστε από τον “Σύλλογο”.
Τα μπαράκια που βρίσκονται κατά μήκος του Γιαλού και οι καφετέριες προσφέρονται για τη βραδινή διασκέδαση.
Κατά τη διάρκεια όλου του έτους, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με σημαντικότερο το Φεστιβάλ της Σύμης που διεξάγεται από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο αλλά και πολλά τοπικά πανηγύρια.

Που να μείνετε στη Σύμη:

Διώροφες κατοικίες, με τις χαρακτηριστικές χρωματιστές προσόψεις, πιστές στα πρότυπα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του νησιού, δυο βήματα από την πλατεία και πολύ κοντά στο λιμάνι.
Βρες ξενοδοχεία στη Σύμη

Πώς θα φτάσετε στη Σύμη

Αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς μέχρι τη Ρόδο και έπειτα με πλοίο. Το ταξίδι από τη Ρόδο στη Σύμη δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα.
Με δικό σας σκάφος μπορείτε να αγκυροβολήσετε στο Γιαλό, όπου υπάρχει και σταθμός ανεφοδιασμού σε καύσιμα, στον Εμπορειό, στο Πέδι, στον Πανορμίτη και στον Αγ. Αιμιλιανό. Μπορεις να κλείσεις εδώ ακτοπλοικά για Σύμη

Απέχει 24 ν.μ. από το λιμάνι της Ρόδου, με την οποία συνδέεται με τακτικά δρομολόγια.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Λιμεναρχείο: 22460 71205 Δήμος: 22460 70110, 2 Πολυδύναμο ιατρείο: 22460 71316

Πριν Φύγεις...

Μία SUPER προσφορά

ΣΕ  ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣΣ

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds