Ένα ταξίδι στο εξωτερικό είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για ξεκούραση και το Μοναχο είναι πάντα top of mind για πολλούς ταξιδιώτες. Τα μουσεία, το καλό περαδοσιακό φαγητό, η όμορφη φύση και φυσικά η βαυαρέζικη μπύρα, αποτελούν κίνητρο για να επισκευθείς την πρωτεύουσα της  Βαυαρίας και να κάνεις ένα ταξίδι στο Μόναχο

Μόναχο, μια μοντέρνα διεθνής πόλη με καρδιά και μακρά παράδοση.

Μοναχο-ταξιδι-στη-βαυαρια

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε ένα ταξίδι στο Μόναχο δε θα θέλεις να νταματήσεις να το ανακαλύπτεις. είναι Ανάμεσα στην BMW και τις υπαίθριες μπυραρίες, ανάμεσα στην τέχνη, τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα και τις ήσυχες γωνιές, ανάμεσα στο μπαρόκ και το μοντέρνο στιλ: Δεν πρόκειται για αντιφάσεις, αλλά για τυπικά χαρακτηριστικά του Μονάχου.

Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας προσφέρει τόσα πολλά εκπληκτικά αξιοθέατα, που ο επισκέπτης δεν ξέρει από ποιο να ξεκινήσει.

Το πιο σημαντικό πράγμα, λοιπόν, που θα πρέπει να φέρει κάποιος σε ένα ταξίδι στο Μόναχο, είναι άφθονος χρόνος.

Η πλατεία Marienplatz είναι το κέντρο του Μονάχου, με την ατμόσφαιρα μιας διεθνούς πόλης, με σφύζουσα ζωή και με κάθε κτίριο να αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό μνημείο.

Η πλατεία στολίζεται με το νέο και το ιστορικό δημαρχείο, όπως και με την εκκλησία Peterskirche, την πιο παλιά εκκλησία του ιστορικού κέντρου, ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται φυσικά η εκκλησία Frauenkirche με τους πράσινους κρανοφόρους πύργους της.

frauenkirche μόναχο

Αποτελεί το έμβλημα της πόλης, όχι μόνο οπτικά αλλά και ακουστικά. Η κωδωνοκρουσία της είναι ένας μοναδικός, ενθουσιώδης, διάχυτος ήχος.

Το επιβλητικό γοτθικό κτίσμα ξαφνιάζει με την εφαρμοσμένη αρχή “λιγότερα είναι περισσότερα” και τα χαριτωμένα διακοσμητικά στοιχεία χαρακτηρίζονται από ανάγλυφη απλότητα.

Όταν συγκεντρώνονται εδώ οι πιστοί, ο διάβολος δεν έχει καμία ευκαιρία – ακόμα και αν έχει αφήσει το διάσημο “βήμα του διαβόλου” στην περιοχή της εισόδου.

αποτυπωμα διαβολου στο μοναχο

Το αποτύπωμα στην είσοδο της Frauenkirche είναι γνωστό ως Teufelstritt. Ο διάβολος λέγεται ότι στάθηκε εδώ προσωπικά, όταν είχε στοιχηματίσει με τον οικοδόμο Jörg von Halspach για την ψυχή του.

Ο θρύλος λέει ότι ο διάβολος ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί κανείς να δει τα παράθυρα στην εκκλησία, ενώ στεκόταν σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, από το οποίο δε φαίνονται όντως τα παράθυρα, επειδή καλύπτονται από τις στήλες.

Σφράγισε με χαρά τη φαινομενική βλακεία του λαού και άφησε το αποτύπωμα του στο πάτωμα της εκκλησίας. Όταν όμως έκανε ένα ακόμα βήμα, ανακάλυψε τα παράθυρα.

Με θυμό, τότε σκορπίστηκε στον αέρα και ήθελε να καταστρέψει το κτίριο. Πιθανόν ακόμα προσπαθεί, γιατί όποιος πλησιάζει ή μπαίνει στον καθεδρικό ναό, νιώθει μια περίεργη αύρα.

Όσο πλούσιο και αν είναι το Μόναχο σε υπέροχες εκκλησίες – οι πραγματικές μητροπόλεις βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους.

Πρόκειται για τις υπαίθριες μπυραρίες, οι οποίες ευφραίνουν τη ζωή ενός χαρούμενα ανάμικτου κοινού κάτω από πανάρχαιες καστανιές.

Το δεύτερο συνθετικό (“keller”) στα ονόματα των υπαίθριων μπυραριών της πόλης, όπως οι Salvatorkeller, Löwenbräukeller ή Hofbräukeller, σημαίνει “υπόγειο” – γιατί οι ζυθοποιοί αποθήκευαν τη μπύρα τους σε υπόγειους, δροσερούς χώρους και κάποια στιγμή σκέφτηκαν να την προσφέρουν και επιτόπου.

Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους παραδοσιακούς ταβερνιάρηδες, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στο βασιλιά Λουδοβίκο Ι.

Ο τελευταίος αποφάσισε με σολομωνική σοφία: Ενέκρινε το σερβίρισμα για τους ζυθοποιούς, ωστόσο οι ζυθοποιοί δεν θα έπρεπε να προσφέρουν φαγητά.

Για αυτό το λόγο, κάθε ένας που ήθελε να απολαύσει το κολατσιό του μαζί με την μπύρα του, έπρεπε να το φέρει μαζί του. Αυτό ήταν η αρχή μιας παράδοσης, την οποία οι κάτοικοι του Μονάχου θεωρούν ιερή – μέχρι σήμερα.

Διεθνούς φήμης είναι και τα θέατρα του Μονάχου.

Ελεύθερο Θέατρο, Γερμανικό Θέατρο, Δημοτικό Θέατρο, Βαυαρική Κρατική Όπερα… οι δυνατότητες επιλογής είναι ατέλειωτες: Μόνο στο διαδικτυακό τόπο της πόλης εμφανίζονται 89 θεατρικές σκηνές.

Τεράστια είναι και η προσφορά της πόλης σε μουσεία

Η Παλαιά και η Νέα Πινακοθήκη, η Μοντέρνα Πινακοθήκη – η οποία στεγάζει τέσσερα ανεξάρτητα μουσεία που με μια μοναδική στον κόσμο παρουσίαση εκθέτουν ενιαία στα μάτια των επισκεπτών διάφορους τομείς της τέχνης – η γκαλερί Lenbachhaus, το μουσείο γλυπτών Glyptothek, οι Κρατικές Συλλογές της Αρχαιότητας και το μουσείο Brandhorst, ανήκουν στα διεθνώς αναγνωρισμένα μουσεία.

Ένα άλλο σημείο της πόλης με άφθονα μουσεία είναι η περιοχή Lehel, με το Σπίτι της Τέχνης, το Βαυαρικό Εθνικό Μουσείο, την Κρατική Συλλογή Αρχαιολογικών Έργων και το Μουσείο Εθνολογίας. Συν το Μουσείο Παλαιοντολογίας και οι κρατικές συλλογές φυσικών επιστημών, όπως η βίλα Stuck, η συλλογή έργων Goetz σε ένα κτίριο των Herzog & de Meuron, το Εβραϊκό Μουσείο… αν περιγράψουμε αυτή την προσφορά απλά ως τεράστια, υποτιμούμε το μέγεθός της.

Για πολλούς είναι από μόνο του ένας βασικός λόγος για να επισκεφτούν το Μόναχο. Το Γερμανικό Μουσείο.

Ένα από τα μουσεία με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο παγκοσμίως μουσείο τεχνολογίας και φυσικών επιστημών.

Λίγο πιο μικρό, αλλά πολύ αξιαγάπητο, είναι το μουσείο Valentin-Karlstadt στην περιοχή Isartor, όπου πολλά ιδιόρρυθμα εκθέματα θυμίζουν τον μεγάλο κωμικό, έναν κάτοικο του Μονάχου με μεγάλη καρδιά.

Ακόμα και αν τα παράξενα λογοπαίγνιά του δεν είναι κατανοητά σε όλους…η αγάπη του για το Μόναχο είναι ευνόητη.

Μόναχο Ξενοδοχεία

Που θα μείνεις; Οι επιλογές για διαμονή στο Μόναχο είναι αμέτρητες. Ανακάλυψε τα καλύτερα ξενοδοχεία στο Μόναχο.

Πριν Φύγεις...

Μία SUPER προσφορά

ΣΕ  ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣΣ

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds